Stofeigenschappen

Natuurlijk grondstoffen

Vezels van dieren

  • wol en haar
  • zijde

Vezels van planten

  • katoen
  • linnen

 

Wol: Wol is veerkrachtig, volumineus en warmte isolerend. Daarnaast is het brandvertragend, vuilafstotend en kreukherstellend. Wol zal met speciaal onderhoud behandeld moeten worden. Het is raadzaam om kledingstukken van wol met de hand te wassen, maar tegenwoordig hebben de moderne wasmachines ook een wol programma.

Zijde: Zijde is warmte isolerend en vochtopnemend. Zijde mag kreuken. Het is verstandig om kledingstukken van zijde naar de stomerij te brengen.

Katoen: Katoen neemt snel en veel vocht op. Katoen heeft een grote trek- slijtsterkte, maar kan helaas kreuken.

Linnen: Linnen heeft vrijwel dezelfde eigenschappen als katoen omdat beide stofsoorten uit cellulose bestaat . Echter glanst linnen meer dan katoen en is linnen wat stugger waardoor het minder soepel valt. Sommige eigenschappen zijn bij linnen iets sterker aanwezig dan bij katoen namelijk, linnen is sterker en kreukt erger dan katoen, het draagt koeler en kan nog heter gewassen en gestreken worden. In linnen stoffen zitten altijd verdikkingen.

 

Kunstmatige grondstoffen

Filamenten van cellulose

  • viscose

 

Filamenten van synthetische grondstoffen

  • acetaat, polyester, polyacryl en polyamide

 

Viscose: Viscose neemt snel vocht op en is koel in het dragen. Viscose heeft als eigenschap dat het slap valt en dat het snel kreukt.

Acetaat: Een acetaat is een half synthetische grondstof. Acetaat heeft een zijdeachtige glans en neemt beter vocht op dan andere synthetische vezels. Indien dit nat wordt, dan wordt het vezel zwakker. Acetaat wordt vaak gebruikt in sjaals, stropdassen, blouses en als voeringstof.

Polyester: Polyester is een grondstof welke glad aanvoelt. De grondstof wordt vaak gemengd met andere grondstoffen.

Polyacryl: Polyacryl heeft als eigenschap dat het krult en daardoor wat dikker en wolliger is. Polyacryl verliest zijn volledige vorm onder invloed van hoge temperaturen, zoals bij het wassen, strijken en drogen in de wasdroger. Het vezel acryl is volumineus en zacht, net als wol. Het is warmte isolerend. Het is raadzaam om het kledingstuk met de hand te wassen of te laten stomen.

Polyamide: Polyamide is een synthetische grondstof die erg sterk en glad is. Het voelt wat plastic-achtiger aan. Het is slijtvast en kreukt nauwelijks. Polyamide wordt veel gebruikt in badkleding, in combinatie met elastische vezels ontstaat een sterke en zeer aansluitende elastische stof.

Eleganza for Kids adviseert om de kledingstukken welke bewerkt zijn met veel kraaltjes, pailletten, kant, zijde, wol en andere stoffen naar een erkende stomerij te brengen en niet zelf te wassen.